Posljedice erektilne disfunkcije

Impotencija, erektilna disfunkcija ima psihološki utjecaj na većinu muškaraca. ED može izazvati ozbiljne probleme u odnosima između partnera. Seksualna terapija kao oblik psihoterapije može pomoći parovima u ostvarivanju kvalitetnijeg seksualnog života.
Glavni znak da je erektilna disfunkcija psihološke naravi je sposobnost muškarca da doživi erekciju ujutro.

Značajke ponašanja muškaraca s poremećajem erekcije:

  • sram i strah od neuspjeha
  • osjećaj krivice i nisko samopoštovanje
  • nemogućnost postizanja erekcije može se pretvoriti u gubitak seksualne želje

Problemi ED mogu značajno poremetiti odnose između partnera. Naravno moguća je i obrnuta situacija kada su problemi erekcije posljedica loših partnerskih odnosa. Osobito je to u odnosima gdje se o problemima ne govori otvoreno. Mnogi partneri boje se razgovarati sa svojim partnerom o tome što osjećaju i čega se boje. No takvi razgovori mogu biti veoma korisni da partneri saznaju što više jedan o drugome i da osjete veću povezanost.

Stres je vrlo tipičan za muškarace s poremećajem erekcije. Kao posljedica se pojavljuje da se do erekcije ne dolazi dovoljno brzo ili nije dovoljno jaka. Promjene raspoloženja, tuga i svakodnevne brige neki su od znakova stresa. Stres zbog problema na poslu, financije česti su uzrok erektilne disfunkcije. Stvara se začarani krug koji nije lako prekinuti čak ako se radi i o iskusnoj osobi.

Nerealna očekivanja koja čine seks kao zadatak a ne užitak. Ta očekivanja mogu pogoršati problem budući se muškarci skloni svom subjektivnom pristupu što partnerica očekuje od njih u seksu. Nije točno da bi:

  • seks trebaio biti samo mehanički
  • oba partnera svaki put trebala postići orgazam istovremno
  • muškarci trebali svaki put biti sposobni i spremni za nastavak cijelu noće

Područje seksualnosti je slojevito i složeno. Svaki par ili osoba odvojena je životna priča. Ne postoje stvari koje se mogu normirati već svaki par mora pronaći što je najbolje za njih. Parneri se moraju međusobno motivirati a ne obeshrabrivati. Nije riječ samo o problemima ED kod mušakaraca i žene često trebaju podršku za vrijeme određenih razdoblja. Bez obostranog razumijevanja teško je očekivati bolji seksualni život.

(c) Can Stock Photo