Kako se motivirati za vježbanje?

Najpopularniji dan za vježbanje je “sutra”. Motiviranje za početak vježbanja u većini slučajeva je najveći izazov. Postoji više načina kako se motivirati i započeti.

Jedan od uobičajenih savjeta je da zamolite blisku osobu da vježba s vama ili prati vaš trening. Na taj način vaš partner može pratiti koliko redovito vježbate i da li ispunjavate sve zadane zadatke koji su dio treninga.

Savjet: Ne zaboravite pozitivna iskustva od prije

Neka istraživanja su pokazala da možete koristiti memoriju za povećanje motivacije. Motivacija je kompleksan pojam koji može usmjeriti ponašanje i može služiti kao unutarnji pokretač. Pozitivna sjećanja na neki nekadašnji uspjeh s kojim se osobno ponosite može kreirati pozitivan osjećaj zadovoljstva što ima za posljedicu zadovoljstvo za vrijeme trajanja vježbanja. Osobe koje pokazuju snažnu motivaciju imaju više šansi da se dulje zadrže u vježbanju od onih koji tu motivaciju nemaju.

Savjet: Nemojte se usmjeravati na “vježbanje”, usmjerite se na sport.

Kada se usmjerite na sport vaši treninzi bit će mnogo lakši, budući sport unosi snažne razloge užitka i izazova. Ako idete na vožnju bicikom i takvu vrstu tjelovežbe poistovjetite s biciklizmom dobivate sasvim drugu perspektivu vašeg treninga.

Savjet: Ne vježbajte s mnogo boljima od sebe

Čest je slučaj da vaš parner prilikom vježbanja ili najbliži do vas u nekom fitness centru može utjecati na vaš trening. Vježbanje ne mora biti usamljen pothvat već prijateljica ili partner može biti važna pomoć za poboljšanje kondicije. Zajednička potpora i motivacija dobrog prijatelja-prijateljice uvijek je jedna od najboljih motivacija ali ako je ta osoba mnogo bolja od vas to može imati na vaše vježbanje negativan utjecaj i u konačnici vaše odustajanje od vježbanja. Također to može biti slučaj s izgledom ako kraj sebe za vrijeme vježbanja imate osobu koja izgleda u daleko boljoj formi od vas.

Na kraju ako vam teško pada odlazak u fitness centar, bavite se onom aktivnošću koja vam je zabavna. Ako se bavite planinarenjem ili samo šetanjem to neće dati isti rezultat ali u svakom je slučaju bolje nego da sjedite pred televizorom ili računalom.

(c) Can Stock Photo